Akutthjelp via storskjerm

Ved å bruke telemedisin kan spesialister ved UNN i Tromsø gi råd i behandlingen av akutte situasjoner som kommer inn til helsesenteret på Finnsnes i Sør-Troms. Et glimrende eksempel på hvordan man kan flytte kompetanse snarere enn pasienter.
akutt_ambulanse_400
Foto: Akutt- og prehospital klinikk, Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN)

Onsdag 12. november var det øvelse i bruk av det nye VAKe-utstyret som er installert på Finnsnes. Med dette utstyret kan spesialister på akuttmottaket ved Universitetssykehuset i Tromsø få oversendt både levende bilder og vitale data som puls og oksygennivå i blodet.

Veiledning på direkten

Dermed kan spesialistene på UNN hjelpe legene og sykepleierne på Finnsnes med å ta de riktige valgene om liv og død, og pasienten får den beste og raskeste behandling i en kritisk fase. Denne gangen var det trafikkulykker og brannskader som var fokuset, og øvingslederen var godt fornøyd.

Se video av øvelsen på nettsidene til Troms Folkeblad:

- Å øve er helt essensielt, og det gir oss trening både i klinisk vanskelige situasjoner, samhandling og bruk av kommunikasjonsutstyret. Gjennom å bygge et ”virtuelt team” av fagfolk på Finnsnes og i Tromsø, får vi i praksis ett team som løser problemer raskt og effektivt i lag, forteller øvingsleder Oddvar Hagen ved Nasjonalt senter for telemedisin.

Kontaktperson ved NST

Oddvar Hagen, telefon 915 40 184 og epost Oddvar.Hagen@telemed.no