Effektivt - uansett avstand

En av de viktigste erfaringene fra årets telemedisin-konferanse er at telemedisin opphever alle typer avstander. Hvorfor skulle ellers lille Nederland satse tungt på for eksempel teledermatologi?

F.v. Siri Bjørvig og Artur Serrano, NST.
Så langt den siste i rekka. F.v. Siri Bjørvig og Artur Serrano fra arrangementskomiteen kan notere seg for nok en vellykket telemedisin-konferanse. Foto: Jan Fredrik Frantzen, NST.

305 deltakere kom i juni fra 22 land og tre verdensdeler til Tromsø. Målet var å dele sine erfaringer om bruk av og forskning på telemedisin. Resultater ble presentert, kontakter ble knyttet og nye ideer ble født i løpet av tre hektiske dager. Og suksesshistorier ble delt…

Lite land, andre utfordringer

Nederland satser tungt på bruk av telemedisin, noe som i utgangspunktet kanskje ikke virker helt naturlig, i og med at det er et lite land med korte avstander. Bak demninger og diker ved Nordsjøen har de nesten fire ganger så mange innbyggere som Norge, fordelt på et areal som er omtrent ni ganger mindre.

- Telemedisin, å flytte medisinsk informasjon elektronisk, er mer effektivt enn gammeldags kommunikasjon. Uansett om avstanden er 200 kilometer, eller om du bare skal sende noe til etasjen over ditt eget kontor, forklarer Artur Serrano som var leder for den vitenskapelige komiteen for årets konferanse.

Det har nederlenderne tydeligvis utnyttet godt, og på årets konferanse presenterte de blant annet sin suksesshistorie om innføringen av teledermatologi i helsevesenet. Etter flere år med økning i antallet konsultasjoner regner de med å gjennomføre mer enn 10 000 slike i løpet av 2008.

- Dette handler ikke bare om lange avstander. Målet vårt er å legge til rette for gode helsetjenester, uansett avstand. Det gjelder også de helt korte avstandene, forteller Serrano og er godt fornøyd med årets telemedisinske ”ide-arena”.

Publiseres til høsten

I løpet av de tre konferansedagene ble det totalt holdt 51 innlegg, og 17 av dem holder en så høy vitenskapelig standard at de i løpet av høsten blir publisert i en tilleggsutgave til det britiske tidsskriftet ”Journal of Telemedicine and Telecare”.

”I enjoyed the excellent scientific programme, the perfect organization and the great hospitality.”

- Katrin Mueller, Motorola GmbH

En rekke av presentasjonene kan du også laste ned elektronisk fra denne siden som pdf-filer:

Du kan også bestille alle de trykte kortversjonene av innleggene ved å sende en epost til vibeke.hemmingsen@telemed.no.

Fri flyt av pasientinformasjon

Neste års konferanse har tema ”Fri flyt av pasientinformasjon – fiksjon eller faktum?” og blir holdt i Tromsø 15. og 16. juni.

Konferansen vil bli arrangert i samarbeid mellom Nasjonalt senter for telemedisin, Norsk sykehus- og helsetjenesteforening, Tromsø kommune og den danske satsingen på telemedisin, Medcom.
 

Andre saker i dette nyhetsbrevet: