Leger sparer tid på web-konsultasjon

En ny studie viser at hudleger bruker mindre tid på web-konsultasjoner av eksempasienter, enn på å få pasienten på kontoret.
Thomas Schopf
Web-konsultasjonene gjøres unna på 5 minutter, forteller hudlege Thomas Schopf. Det rister i oppfatningen om at telemedisin er for tidkrevende for legene. Foto: Jan Fredrik Frantzen, NST.
Kløe, svie og søvnløse netter. Det er hverdagen til mange småbarnsfamilier når ungene utvikler atopisk eksem. I tillegg kan ventetidene være lange og avstandene til hudlegen store når de trenger hjelp. 
 
- For familiene det gjelder er det utvilsomt lettere å fylle ut et webskjema, sende ei melding til hudlegen og få svar samme dagen på hvordan de skal behandle eksemutbruddet. Men inntil nå har det vært gjort få studier på hvordan slike web-konsultasjoner påvirker arbeidsdagen til hudlegene, forteller hudlege Thomas Roger Schopf.
 

Det meste gjort på 5 minutter

 
Sammen med barnelegen Roald Bolle ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har han undersøkt akkurat dette, og resultatene er gode. Det viser seg at tidsbruken for legene er lavere når de svarer på henvendelser fra familiene på denne måten, enn ved vanlige undersøkelser. 
 
Etter at materialet fra undersøkelsen ble analysert viser det seg at det i 60 prosent av tilfellene tok mindre enn fem minutter å svare på forespørselen fra foreldrene, mens 32 prosent av henvendelsene krevde mellom fem og 10 minutter av arbeidsdagen. Bare 8 prosent krevde mer enn 10 minutter å besvare. Til sammenlikning tar en vanlig konsultasjon rundt 20 minutter. 
 
- Tidligere studier har vist at pasientene er fornøyde med denne typen konsultasjoner og at de får like god behandling. Nå viser vår studie i tillegg at legenes tidsbruk blir lavere med en slik web-løsning, forteller Schopf.
 

     Eksem-fakta

  • Atopisk eksem rammer rundt 20 prosent av norske barn
  • Sykdommen karakteriseres av tørr og kløende hud og kan i noen tilfeller gi væskende utslett
  • Eksemet rammer ofte barn i de første leveårene, men de fleste vokser det av seg 

Mere tid på vinteren

 
Studien viser også at han trengte litt lengre tid på å svare på meldinger der foreldrene hadde sendt med bilder av eksemutbruddet, i tillegg til å beskrive det på et webskjema og i fritekst. Men han og medforfatterne av artikkelen har ikke gjort en systematisk analyse av nøyaktig hvor mye lengre tid det tok.
 
- På den andre siden gir et bilde mye mer og bedre informasjon til hudlegen enn hvis han eller hun bare skal forholde seg til tekst. Forutsetningen er at bildet er brukbart skarpt, at det er tatt i god belysning og at fargene på bildet er riktige, forteller Schopf videre. 
 
Årstidene er også viktige i forhold til tidsbruken. I vintermånedene, som i prosjektet er definert som oktober til mars, er forekomsten av eksemen hyppigere og hissigheten i utbruddet større. Det fører igjen til mer komplisert veiledning og høyere tidsbruk.
 

Om studien    

Eksem-veiledning for fastleger


Vi rekrutterer til RCT-studie med eksem-veiledning på Internett og SMS. Studien starter i september 2010. 

Klikk her for mer informasjon...

12 familier deltok i perioden januar 2007 til juni 2008 i studien, og tilsammen sendte de inn 93 henvendelser til hudlege Thomas Roger Schopf ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) og Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin (NST). 
 
Meldingene ble sendt gjennom den krypterte web-løsningen "Min Doktor", og Schopf logget seg på systemet to ganger om dagen for å sjekke om det var kommet inn nye meldinger. Var det nytt arbeid i innboksen så ble det vanligvis håndtert samme dag, og han logget hver gang hvor lang tid han brukte på å svare på henvendelsene. 
 

Les mer om atopisk eksem... 

 

Kontaktperson hos NST

Hudlege og doktorgradsstudent Thomas Roger Schopf, telefon 915 27 503 og epost thomas.roger.schopf@telemed.no
 
 

 

Vitenskapelig referanse

BMC Research Notes 2010, 3:71. doi:10.1186/1756-0500-3-71. ISSN 1756-0500