Mobile, trådløse systemer er best

Over hele verden jobber forskere på spreng med å lage teknologi for å hjelpe mennesker med diabetes å regulere blodsukkeret bedre. For å lykkes er det spesielt to ting de må huske på: mobilitet og trådløs overføring av data...
diabetes_diary_phone_400
Vi bruker telefonen til stadig mer enn å bare ringe med. Og den nye studien viser at pasientene foretrekker mobile ehelse-løsninger som denne typen framfor å logge seg på pc'en. Men effektivt må det være, ellers stuper bruken. Foto: Jan Fredrik Frantzen, NST.

Det er viktig at de som har diabetes har en god forståelse av hvordan kosthold og fysisk aktivitet påvirker blodsukkeret. For eksempel vil et sunnere kosthold gi kroppen din bedre mulighet til å regulere blodsukkeret selv. Dermed vil sjansen for å utvikle komplikasjoner være mye lavere. 

Nå har doktorgradsstudent Naoe Tatara arbeidet seg gjennom 39 studier som beskriver hvordan ulike teknologier har lykkes eller mislykkes med å gi brukerne en slik forståelse slik at de selv kan ta bedre vare på helsa. Målet med undersøkelsen var å få en bedre oversikt over hva som skal til for at pasientene skal ta i bruk slike e-helsesystemer og få best mulig effekt av dem.

Mobile løsninger mest populære

Studiene som Tatara har analysert viser at det er mobile løsninger brukerne foretrekker, uansett om vi snakker om mobiltelefoner eller PDA'er.

- I de tilfellene der deltakerne kunne bruke både PCer og mobile terminaler for å legge inn data, viser det seg at i mer enn 90 % av tilfellene ble de mobile løsningene brukt, skriver Naoe Tatara i en nylig publisert artikkel.

Med andre ord, pasientene må kunne ta med seg og bruke systemet uansett hvor de er. Hvis ikke er det gode sjanser for at de ikke vil bruke det.

Naoe Tatara, NST
Doktorgradsstudent Naoe Tatara. Foto: Jarl-Stian Olsen, NST

Bruker for mye tid

Et annet nøkkelelement for å sikre seg om at folk vil bruke systemet er at det blir laget slik at det er raskt og enkelt å bruke. Men bruken vil selvfølgelig også variere med hvor mye pasientene synes det gir dem å bruke systemet.

- Jo større effekt pasientene får av å bruke systeme, jo mer er de villige til å bruke tid på det. En vanlig tilbakemelding i evalueringen av ehelse-systemer for mennesker med diabetes er at de bruker unødvendig mye tid på systemene, sier Tatara.

Et tredje viktig tiltak er å gjøre overføringen av blodsukkerdata fra måleren til telefonen eller PDAen automatisk. Det blir rett og slett for tungvint og tidkrevende å bruke kabler for å få overføre verdiene.

Med andre ord - jo mindre brukerne trenger å gjøre, jo mer sannsynlig er det at de vil ta i bruk teknologien...

Kontaktinformasjon

Doktorgradsstudent Naoe Tatara, telefon 959 98 656 og epost naoe.tatara@telemed.no

Vitenskapelig referanse

A review of Mobile Terminal-Based Applications for Self-Management of Patients with Diabetes. Naoe Tatara, Eirik Årsand, Heidi Nilsen, Gunnar Hartvigsen. DOI 10.1109/eTELEMED.2009.14