Nesten en million røykfrie dager

Det er ikke lett å stumpe røyken. Men mange har fått en helsemessig opptur etter å ha logga seg på røykesluttprogrammet ”Opptur” på Internett. Til nå har programmet gitt 865 420 røykfrie dager for flere tusen brukere.
Silje Wangberg, NST
www.slutta.no er gratis og lett tilgjengelig på Internett - uavhengig av tid og sted. Det er av stor betydning for at over 3000 personer har benyttet Opptur i jakten på en røykfri livsstil, mener doktorgradsstipendiat og psykolog Silje Camilla Wangberg ved NST. Foto: Jan Fredrik Frantzen, NST.

Omtrent en av fire nordmenn røyker, mens stadig flere bruker Internett for å bli kvitt røyksuget og forlenge livet. På nettstedet www.slutta.no kan du gjøre akkurat det, og brukerne er godt fornøyde.

Halvparten røykfrie etter en måned

Doktorgradsstipendiat Silje Camilla Wangberg ved Nasjonalt senter for telemedisin (NST) har nettopp gjennomført en ny studie på hvor effektivt dette røykeslutt-tilbudet er.

Og det viser seg at over 50 % av de drøyt 1100 brukerne som svarte var røykfrie i 7 dager eller mer etter å ha fulgt røykesluttprogrammet Opptur i en måned. Og effekten, den ser ut til å vare også etter denne første fasen.

- Det ser ut som tilbudet har hatt god effekt for folk som vil bli uavhengig av røyken, sammenlignet med mer tradisjonelle metoder eller det å slutte på egen hånd. Av de som prøver å slutte uten hjelp er det ofte ikke mer enn 2-10 % som klarer det, forteller Wangberg.

Wangberg tror det at tilbudet er gratis og lett tilgjengelig på Internett - uavhengig av tid og sted - er av stor betydning for at over 3000 personer har benyttet Opptur i jakten på en røykfri livsstil.

82% anbefaler Opptur

I tillegg til flere tester og informasjon om hva du bør gjøre for slutte å røyke, har Opptur funksjoner som dagbok og gjestebok, som i andre nettsamfunn. I tillegg er det laget et diskusjonsforum, der brukerne kan dele erfaringer og få støtte hos andre i samme situasjon.

- Studien viser at 82 % av 1100 brukere, som har svart på undersøkelsen, vil anbefale Opptur til en venn som skal slutte å røyke. Det tyder jo på at tilbudet er relevant og bra for mange, sier Wangberg.

Utviklinga og evalueringa av www.slutta.no blir finansiert og gjennomført av Nasjonalt senter for telemedisin (NST), Kreftforeningen, Sosial- og Helsedirektoratet, Helse og Rehabilitering og Norges forskningsråd.

Kontaktperson hos NST

Doktorgradsstipendiat Silje Camilla Wangberg, telefon 957 44 158 og e-post Silje.Camilla.Wangberg@telemed.no

 

Fakta om røykeslutt…

  • 3654 personer bruker www.slutta.no
  • 2725 av dem har slutta
  • Til sammen har de 865 420 røykfrie dager bak seg…

Logg deg inn på slutta.no ved å følge lenka her...