NST til Sør-Afrika

Når Tove Sørensen reiser til Sør-Afrika ved skolestart i august, er det ikke for å nyte livet på den andre siden av jordkloden. NSTs medarbeider er invitert av Universitetet i Cape Town til et samarbeidsprosjekt over fem måneder.Foruten å bidra med telemedisinsk kunnskap til studentene på den andre siden av jorda, skal Tove undersøke om moderne teknologi kan bidra til å gjøre livet enklere for de mange som er berørt av HIV/AIDS i Sør-Afrika.

Resultat av Mandela-seminar
- Som et resultat av at NST arrangerte et HIV/AIDS-seminar under Mandelakonserten i Tromsø i fjor, er det etablert et samarbeid mellom vårt miljø i nord og Cell Life i Sør-Afrika. Sistnevnte er en ung organisasjon som jobber med å utvikle teknologi blant annet i helsevesenet. Vi skal i samarbeid kartlegge mulighetene for bruk av mobilteknologi eksempelvis for å følge opp pasienter som får antiretrovirale medisiner, eller såkalt ARV-behandling, forklarer Tove.

Lang erfaring
Tove har med seg i kofferten ti års erfaring fra arbeid med telemedisinske prosjekter ved NST. Hun ble ansatt nettopp for å jobbe med internasjonale utfordringer, og de siste fire årene har hun vært leder for WHO-arbeidet i Tromsø.

- Det er med stor ydmykhet jeg har takket ja til dette tilbudet. Sør-Afrika er økonomisk og teknologisk et av de lengst utviklede landene på det afrikanske kontinentet, og politisk et av de mest innflytelsesrike. At jeg er invitert for å dele min kunnskap med menneskene der, betyr ikke at jeg drar tomhendt hjem igjen. Tror læringskurven blir brattest for meg, fremholder hun.

Sønnene med
Når hun setter seg på flyet fra Tromsø i slutten av august, har Tove med seg to sønner på 13 og 16 år. De skal gå på gutteskole i Cape Town hvor det er uniformsplikt og litt andre krav til formaliteter enn i Tromsø. Tove har bodd ett år i Kenya som utvekslingsstudent, og kjenner til en viss grad hva som venter henne og guttene denne høsten.

- Det er først og fremst en faglig utfordring for meg. Dernest blir det en diplomatisk øvelse å fungere godt sammen med to tenåringssønner i et fremmed land med litt andre utfordringer enn vi har i Norge. Men du verden som vi gleder oss, avslutter hun.

Tilbake i januar
Tove Sørensen er tilbake i virksomhet ved NST i Tromsø i midten av januar 2007. Hun skal ivareta funksjonen som leder for WHO-enheten fra Sør-Afrika, men samarbeider tett med kolleger i Tromsø når det gjelder generell WHO-aktivitet.


Bilde; Tove Sørensen sammen med Sør-Afrikas ambassadør i Norge, Ismail Coovadia. Sistnevnte var i Tromsø og besøkte Nasjonalt senter for telemedisin sommeren 2004.