Røykfri etter 34 år

Mona Evensen har slutta. Etter 34 år har hun endelig kastet tobakken på dør og er røykfri igjen. Hun takker venninna for hjelpen - og det nettbaserte røykeslutt-programmet Opptur…
Mona Evensen
Etter 34 med tobakk bruker Mona heller tida på malekurs og på å være ute på tur med labrador-retrieveren Chari. I dag feirer hun 5 måneder som røykfri. Foto: Christian Evensen.

Torsdag 28. februar var det fire måneder siden Mona Evensen tok sin siste sigarett. Da var det også fire måneder siden hun logget seg in på nettsiden www.slutta.no for første gang.

- Jeg fikk besøk av ei god venninne som hadde slutta å røyke et år tidligere. Hun hadde søkt på ”røykfri” på nettet og fant altså denne sida. Først lytta jeg med et halvt øre, men da jeg hadde sett nærmere på den ble jeg interessert og la vekk røyken, forteller Mona entusiastisk.

Hekta, men på noe bedre…

Mona ble hekta på slutta.no, for der kunne hun diskutere med andre som røkte eller hadde lagt vekk røyken. Av de andre fikk hun både hjelp og støtte til å holde seg unna tobakken.

Dessuten følte hun seg trygg på at de andre som var inne på nettstedet visste hva de snakket om - det var jo tross alt andre som hadde vært avhengig av sigarettene i mange år og visste hva de snakket om.

- De som deltar i disse diskusjonene sitter jo på en kjempekompetanse på røyking, forklarer hun litt ironisk. Og har du selv klart å kutte ut så kan du også være med å hjelpe andre med å klare det samme.

Mona forteller også at det var veldig godt for henne å ha noe annet å tenke på enn sigarettene, eller noe annet å være hekta på, om du vil. Derfor var hun en periode veldig ofte innom nettstedet.

Hjelper andre å slutte

- Dessuten har det vært veldig viktig å gi seg selv en belønning av og til. På disse fire månedene uten røyk har jeg vel spart mellom fire og fem tusen kroner. Disse pengene er det godt å kunne bruke på noe annet og mer spennende, sier hun videre og forteller at hun nettopp er i gang med sitt andre malekurs etter at hun slutta å røyke.

Men det er ikke nok for Mona å bare pleie sitt eget nye liv. Hun er så fornøyd med røykeslutt-programmet at hun nå gjør som venninna som fikk henne inn på nettstedet første gang. Hun hjelper andre til å ta steget ut av avhengigheten til tobakken, blant annet ved at hun fortsatt er innom slutta og gir tips til de som sliter med å parkere lighteren.

- Og så prøver jeg å få ei annen venninne til å slutte. Sist jeg var på besøk hos henne la jeg www.slutta.no inn på ”Favoritter” på nettleseren hennes, avslutter hun...

Les mer…

Logg deg inn på Opptur ved å klikke her. Du finner også mer om røykeslutt-programmet Opptur og www.slutta.no i nyhetsartikkelen ”Nesten en million røykfrie dager”. Forskningsresultater fra doktorgradsstudent og psykolog Silje Camilla Wangberg ved Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin viser at så mange som halvparten stumper røyken innen en måned etter at de har startet på dette opplegget.

Utviklinga og evalueringa av www.slutta.no blir finansiert og gjennomført av Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin (NST), Kreftforeningen, Sosial- og Helsedirektoratet, Helse og Rehabilitering og Norges forskningsråd.