Samler KOLS-løsningene i Barcelona

Tall fra WHO viser at 80 millioner mennesker lider av KOLS. 11. og 12. februar skal telemedisin-forskerne i EU-prosjektet Better Breathing presentere sine løsninger på problemet.
Tatjana M. Burkow, NST.
Tatjana M. Burkow skal presentere de norske forsøkene. KOLS-pasienter i alle stadier av sykdommen har fått fjern-rehabilitering ved hjelp av bredbånd, TV og fjernkontroll. Foto: Jan Fredrik Frantzen, NST.

I snart to år har 10 partnere fra fem europeiske land jobbet sammen om å lage teknologi-støtte til KOLS-pasientene. De har også jobbet med å vurdere hvordan slike løsninger bør brukes på best mulig måte.

Målet har vært å komme fram til nye metoder for å hjelpe de som sliter med KOLS - sykdommen som bryter ned lungene til de som rammes.

Individuell oppfølging med Tele-rehabilitering

I Norge har Norut og Nasjonalt senter for telemedisin (NST) utvikla teknologiløsninger for å gjøre det mulig å gi KOLS-pasienter rehabilitering hjemme i stua.

Ved å kople TV’en til pasientene til nettet kunne et flerfaglig team ved Universitetssykehuset Nord-Norge holde kontakten med dem, uten at pasientene trengte å ta den anstrengende turen inn til sykehuset.

Les også: "Hjelper pasienter med bredbånd"

Fakta om KOLS

  • 80 millioner har sykdommen
  • Bryter ned lungene til pasientene
  • 80 prosent av tilfellene skyldes røyking
  • 3 millioner dødsfall i 2005, og tallet øker…

Kilde: wikipedia.org

- Gjennom ”Better Breathing” har vi nå fått testet dette konseptet bedre enn tidligere. Og resultatene fra de medisinske og økonomiske vurderingene er lovende. Vi kan gi hjelp til flere uten at kostnadene går i været, forteller Tatjana M. Burkow ved NST.

I det norske forsøket fikk 10 KOLS-pasienter denne typen ”cyber-rehabilitering” over en periode på tre måneder. Det har og vært gjennomført pilotforsøk i Danmark, Spania og Wales. Resultatene fra alle testene blir presentert ved prosjektets sluttkonferanse i Barcelona 11. til 12. februar

 

Påmelding og program

Konferansen er åpen for alle og det er ingen deltakeravgift. Du kan melde deg på ved å følge denne lenka: http://www.betterbreathing.org/workshops_events.html

Viktige lenker…