Spill for bedre helse

Apper og spill inntar helsesektoren. En app kan hjelpe oss å holde oversikt over hva vi spiser, mens en annen kan hjelpe oss å mestre en kronisk sykdom. 

Spill og apper lar oss sosialisere med andre og fellesskapet blir en motivasjonsfaktor i seg selv. Motivasjonen kan deretter styrkes ved bruk av forskjellige belønningssystem som poengsum og andre tokens. 

- Spillteknologien hjelper oss faktisk å endre livsstil. Med verdier og resultater i lommen kan vi fort vise legen og sammenlikne med både egne og andres resultater, forteller Magdalena Hernes fra Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse (NKAH).

Spill-bilde-april2013 1 _400x308
Skjermdump fra Spill og lær med diabetesvenner.

Læring fører til livsstilssendring

Legen ønsker for eksempel at en som lever med diabetes skal lære mest mulig om sykdommen og ha kontroll over blodsukkeret for å forebygge komplikasjoner. Det samme ønsker den som lever med sykdommen. 

- Det handler om å lære om sykdommen for å kunne endre atferd. Det samme gjelder ved andre livsstilsendringer. Her er enkle gode tilgjengelige verktøy som lett kan brukes i hverdagen viktig. Dagens teknologiske utvikling gir masse muligheter og spillteknologi er en av dem, forklarer Hernes.

Nyttige mobilspill

Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin (NST) og Diabetesforbundet utformet prosjektet Spill og lær med diabetesvenner i 2012, og systemutvikler Alexandra Makhlysheva ved NST har allerede laget en prototype av spillet.

- Med dette spillet skal vi hjelpe unge pasienter å lære mer om sin egen tilstand på en skreddersydd og morsom måte, forhåpentligvis mens de forbedrer egen helse. Spillet, som er bygget på en sosial plattform, lar også brukeren møte andre barn og unge i samme situasjon, forklarer Makhlysheva. 

Spillet er integrert med Diabetesdagboka slik at pasientens egne diabetesdata kan brukes i spillet og gi en mer tilpasset læring. 

 

Sjekkdeg trollmann_400x223
På nettstedet Sjekkdeg.no blir du ønsket velkommen av en trollmann som ber deg lage din egen avatar før du går inn i den virtuelle byen for å lære om sex og samliv.

Spillteknologi mot klamydiasmitte

I samarbeid med forskningsinstituttet Norut utviklet og lanserte NST nylig sjekkdeg.no, et nettsted som baserer seg på spillteknologi for å gjøre ungdom mer oppmerksomme på seksuelt overførbare sykdommer.

- Ungdommene er engasjert i et lekent miljø samtidig som de lærer. Resultatet er at de blir mer bevisste på seksuelt overførbare sykdommer i det virkelige liv, sier Elia Gabarron, psykolog og leder for initiativet ved NST. Det vitenskapelige arbeidet ledes av Artur Serrano, forsker ved NST.

 

Spill og spillteknologi i e-læring

Gamification er også blitt en av trendene innen e-læring, og det er mange spennende initiativ innen feltet. Noen eksempler er bruk av Xbox Kinect i ungdomsskolen, eller SecondLife i internasjonale samarbeidsprosjekter ved universiteter.

Helsekompetanse ved NST utforsker bruken av spill (serious games) og spillteknologi (gamification) i e-læring. I et kursprogram rettet mot helsearbeidere er en av modulene et spill som skal lære opp deltagerne i viktigheten av god håndhygiene. 

handhygiene_400x226
Håndhygienespillet er et læringsspill som er en del av et opplæringsprogram (Helsekompetanse).

Faktaboks:

  • Gamification betyr å hente inn elementer og konsepter fra spillverdenen til andre sammenhenger fjernt fra spill, på norsk kan vi bruke begrepet spillteknikker.
  • Serious games eller learning games (læringsspill) er i sin form og funksjon spill som skal lære oss noe eller hjelpe oss å bedre mestre noe.