Spillteknologi mot spredning av klamydia

NST tar opp kampen mot kjønnssykdommer ved bruk av spillteknologi.

Sjekkdeg trollmann.jpgNasjonalt senter for samhandling og telemedisin (NST) har i samarbeid med forskningsinstituttet Norut nylig utviklet og lansert sjekkdeg.no, et nettsted som baserer seg på spillteknologi for å gjøre ungdom mer oppmerksomme på seksuelt overførbare sykdommer.

- Ungdommene er engasjert i et lekent miljø samtidig som de lærer. Resultatet er at de blir mer bevisste på seksuelt overførbare sykdommer i det virkelige liv, sier Elia Gabarron, psykolog og leder for initiativet ved NST.

Klamydia er et problem spesielt i Troms og Finnmark der forekomsten av klamydia har vært opptil det dobbelte av gjennomsnittet ellers i Norge. Sytti prosent av rapporterte tilfeller i dette området er funnet hos ungdommer under 25 år.

Kan medføre sterilitet

gummi-lars.jpgKlamydia er en bakteriell infeksjon som kan medføre alvorlige reproduktive problemer hvis ikke diagnostisert og behandlet på riktig måte. Men det mest alarmerende at denne seksuelt overførbare sykdommen kan være tilstede uten tydelige symptomer i mange år. Ofte oppdages ikke sykdommen før man begynner å se nærmere på årsakene til at en kvinne ikke kan bli gravid.

- Hvis klamydia ikke behandles raskt nok kan unge jenter bli sterile, ha svangerskap utenfor livmoren eller utvikle kroniske bekkensmerter. Hvis man får barn, kan babyen fødes med øyesykdom eller lungebetennelse, sier prosjektets medisinske ekspert Thomas Schopf, spesialist på veneriske sykdommer og forsker ved NST. 

Den gode nyheten er at klamydia kan forebygges med riktig bruk av kondom, men ungdommene må læres opp og minnes om viktigheten av bruk av kondom.

Prosjektets vitenskapelige leder er Artur Serrano, forsker ved NST.

Les mer om prosjektet her.