Student opplyste Ministeren

- La flere indiske studenter få komme til Tromsø for å tilegne seg kunnskap om telemedisin og hvilke muligheter dette gir for fremtidens helsevesen i India.

Budskapet telemedisinstudent Shabbir Syed Abdul (til venstre på bildet) fremførte overfor sitt hjemlands forskningsminister Kapil Sibal (i midten rundt bordet) under et besøk ved Nasjonalt senter for telemedisin, var entydig. Den unge studenten fra India er i Tromsø for å lære mer om telemedisin og e-helse, og oppfordrer den politiske ledelse i hjemlandet om å tenke offensivt .

Flere indiske studenter
- Jeg er heldig som får studere i Tromsø og opparbeide meg kompetanse om bruk av teknologi i helsevesenet. Jeg håper at flere av mine landsmenn kan gjøre det samme etter hvert. Den kunnskap som dette miljøet besitter er viktig med tanke på å utvikle et bedre og mer moderne helsevesen i India. Med telemedisin kan vi levere en god helsetjeneste også til perifere strøk i hjemlandet vårt, fremholder Shabbir Syed Abdul.

Forsknings- og teknologiavtale
Kunnskapsminister Øystein Djupedal hadde tatt med seg den indiske teknologi- og forskningsminister til Tromsø for å signere en bilateral forsknings- og teknologiavtale. Etter et besøk ved Universitetet i Tromsø hvor Kapil Sibal blant annet la ned blomster ved Ghandi-statuen, ble det tid til en kort visitt ved telemedisinsenteret i et tettpakket program i ishavsbyen.

Teknologiens muligheter
Senterleder Steinar Pedersen ga den norsk-indiske delegasjonen et overordnet bilde av hvilke muligheter bruk av teknologi i helsevesenet gir.

- Telemedisin reduserer avstand. Det betyr at en lege på landsbygda i India gjennom oppkobling mot spesialist ved et større sykehus i en by, kan yte spesialiserte helsetjenester til lokalbefolkningen. Det skaper trygghet i små lokalsamfunn og gir befolkningen et tilbud i nærmiljøet, sier Pedersen.

Kunnskapsutveksling
Den enkle, men viktige meldingen fra Norges erfarne stemme innenfor telemedisin så ut til å falle i god jord hos den indiske ministeren og hans følge.

Selv om India er et stort land med stadig bedre økonomi og akademisk kompetanse, påpepkte forskningsminister Sibal at det er viktig for de store å samarbeide med de små.
- Man lærer best ved å dele sin kunnskap med noen, og jeg håper at kunnskapsutvekslingen blir betydelig mellom våre land, sier Sibal.