Terapi på m@il

NRKs dokumentarprogram Faktor onsdag 19. mars, tar for seg mulighetene til å bruke internett og e-post til kontakt mellom fagfolk og personer som trenger hjelp. Programmet tar utgangspunkt i e-postkontakten som oppsto mellom Siri Marte Hollekim og psykolog Tormod Rimehaug, etter at hun fikk posttraumatiske reaksjoner etter en bilulykke. Psykolog Deede Gammon fra Nasjonalt senter for Telemedisin deltar også i programmet.

Psykologhjelp via e-post
-Jeg skrev om natta, sier Siri Marte, for det var bare da jeg ville fortelle hvordan jeg egentlig hadde det. Hun legger stor vekt på sin egen kontroll i denne prosessen. Det var hun som skulle beskrive sine følelser. Og hun ville selv bestemme når det passet henne å fortelle om dem.

”Faktor: Terapi på m@il” handler om å skrive ned sine dypeste frustrasjoner og sin uro. Og om å sende det fra seg til noen som lytter. Dette er terapi som fungerer, dersom det blir håndtert med omsorg. - Dette er en ny trend, sier forsker Deede Gammon, og mange av de unge er opptatt av selvhjelp. Hun mener at nettet åpner for en ny og annerledes form for kontakt mellom mennesker. Og hun sier vi kan vente oss mer av det i framtida.

Selvhjelp
Siri Marte Hollekim (26) kjørte langs en ulykkesbelastet vegstrekning da minner fra fortiden plutselig innhentet henne. Hun hadde ei dramatisk bilulykke bak seg, og ni år seinere gjør dette hverdagen umulig å takle. Hun tar kontakt med psykolog Tormod Rimehaug hjemmefra via e-post, og plutselig er de i en dialog som etter hvert får Siri Marte ut av krisen. Det ingen av dem tenkte over, er at mail-systemet vi alle bruker ikke er sikkert nok for pasientbehandling eller fortrolige opplysninger. Men det er ingen tvil om at kontakten mellom dem hadde mange positive sider, selv om de ikke møttes ansikt til ansikt. I programmet onsdag kveld møter du dem begge, mens de forteller detaljert og fortrolig om sine erfaringer på nettet.

Telemedisin
I Tromsø sitter den amerikanske psykologen Deede Gammon på Nasjonalt Senter for Telemedisin. Hun forsker på vår bruk av interaktive media og syns at historien om mail-vekslingen mellom Siri Marte og Tormod er utrolig interessant. - Skriftlig kommunikasjon jo er ikke noe nytt. Tenk bare på de glødende kjærlighetsbrevene man tidligere pleide å utveksle, sier Gammon. I dag har e-post og sms-meldinger en stadig større plass i hverdagen. Internett gir mulighet for hurtige tilbakemeldinger, men skaper også nye forventninger.

Revolusjonerer helsevesenet
Dt finnes mange nettsider som driver rådgiving i helsespørsmål. ”Terapi på m@il” handler om en toveis-kommunikasjon, der man får personlig hjelp fra en psykolog. Mange tror at den nye teknologien kommer til å revolusjonere helsevesenet, når bare sikkerheten blir god nok. Trygghet er viktig når hemmeligheter skal fortelles. Det er bare et tidsspørsmål før det finnes løsninger som er sikre nok til at internett kan tas i bruk når vi trenger hjelp. - For meg var det en fantastisk metode, sier Siri Marte Hollekim. Den eneste jeg kunne tenke meg.

For mer informasjon ved Nasjonalt Senter for Telemedisin:
Avdelingsleder Steinar Pedersen, tlf 77 75 40 01
Spesialkonsulent Martin Jenssen, tlf 77 75 41 33

Om ”Faktor”
”Faktor” er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker ”Faktor” å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket i en større sammenheng. Egenprodusert dokumentar.

Programskaper: Sylvi Inez Liljegren
Prosjektleder: Bård Gudmund Hansen
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96 eirin.grytbakk@nrk.no

Les mer om programmet på NRKs hjemmesider.