Vil bli som NST

- NST er i dag det som jeg vil at mitt senter skal bli når det blir voksent, sier vinneren av årets nasjonale innovasjonskonkurranse i offentlig sektor i Brasil. 

Beatriz Alkmim
- You are what I want to be when I grow up, sa Dr Beatriz Alkmim for å oppsummere sin telemedisinske uke ved NST.

Dr Maria Beatriz Alkmim fra det brasilianske senteret for telemedisin vant den 17. utgaven av konkurransen, og valgte seg et studieopphold ved Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin (NST) som premie. 

Telemedisin skal være en naturlig del av helsetjenesten

- Jeg har ønsket å besøke NST siden starten av min karriere innen telemedisin. NST er berømt i Brasil, forteller Dr Beatriz Alkmim som har med seg en kollega, Dr Renato Minelli. Dr Alkmim leder Centro do Telesaude ved universitetssykehuset UFMG i delstaten Minas Gerais i Brasil. Nedslagsfeltet til senteret er på over 20 millioner mennesker. 

- Nå er jeg endelig her, og det jeg har sett og lært i løpet av denne uken har gitt meg motivasjon til å stå på videre for at telemedisin skal bli en naturlig del av helsetjenesten i Brasil. NST gjør så mye spennende, og er kommet så langt. I Brasil er vi dyktige på implementering av enkle tjenester som telekonsultasjoner og ”store and forward”, men vi må lære av NST når det kommer til utvikling og implementering av tyngre, grunnleggende systemer: et trygt og sikkert helsenettverk, elektronisk pasientjournal og meldingsutveksling må ligge i bunnen. Deretter kan vi fylle på med tjenester som konsultasjoner og kontroller via videokonferanse, beslutningsstøtte for allmennleger, sier hun. 

 

Et verktøy kun for helsepersonell

I Brasil ble telemedisin født i 2006 som en støtte til et såkalt familiehelseprogram som i dag inkluderer 280 000 helsearbeidere fordelt på 33 000 team. Disse teamene dekker en befolkning på 190 millioner mennesker over hele Brasil. Som i Norge, er det mange fjerntliggende steder hvor det er vanskelig å få stabilt helsepersonell. Da er det fornuftig å ta i bruk telemedisin.

 

FUNNKe presetasjon Brasil august 2013_300x168
Sykepleier Lotte Lindstrøm Eliassen demonstrerer elektronisk meldingsutveksling for Beatriz Alkmim og Renato Minelli.

- I motsetning til i Norge hvor vi gjerne setter pasienten i sentrum av den telemedisinske tjenesten, så regnes telemedisin i Brasil for å være et verktøy kun til bruk mellom helsearbeidere. Det benyttes til konsultasjoner mellom allmennleger og spesialister, beslutningsstøtte og diagnostisering samt e-læring for helsepersonell, forteller senterleder ved NST Bjørn Engum som opptrådte som vert for delegasjonen hele uken. 

Fremtidig samarbeid

Ved utgangen av studieoppholdet ble det identifisert flere områder hvor det kan være naturlig for NST å samarbeide med Brasil. 

- Vi gleder oss til å starte samarbeidet med Brasil, både når det gjelder kunnskapsutveksling og forskning, avslutter Engum.

Les mer om telemedisin i Brasil. 
Les mer om telemedisinsenteret i Brasil.